Spataderen-pok

Wie krijgt spataderen?

Eigenlijk kan iedereen spataderen krijgen, maar er zijn mensen, of groepen mensen, die vatbaarder voor spataderen kunnen zijn:

 

  1. Mensen, bij wie het in de familie voorkomt.
  2. Zwangere vrouwen.
  3. Mensen, die veel en lang moeten (stil) staan tijdens hun werk of bezigheden.
  4. Mensen, die in het verleden trombose in een been hebben gehad. Door de trombose kunnen de kleppen beschadigd zijn, waardoor ze kunnen gaan lekken.
     

 

Welke klachten kunnen spataderen geven?

Vaak bestaat er slechts een cosmetisch bezwaar: men vindt zo'n zichtbaar bloedvat op het onderbeen een lelijk gezicht. Sommige mensen met spataderen hebben echter jeuk of pijn of een onrustig, zwaar gevoel in het onderbeen, soms met krampen. Soms kan er huiduitslag ontstaan, of een verkleuring (bruine vlekken), of kan er zich een aderontsteking voordoen.

Door de lekkage in het adersysteem blijft er meer bloed in het been achter. Dit uit zich in vochtvast houden bij de enkel. Dit merk je bijvoorbeeld aan een afdruk van de kous bij de enkel of knellen van schoenen in de loop van de dag.

 

Er is overigens geen duidelijke relatie tussen de zichtbare spataders en klachten. Met andere woorden, er kunnen zeer forse spataders zichtbaar zijn die geen klachten geven en andersom kunnen er veel klachten zijn, zonder dat er duidelijk spataders zichtbaar zijn. Daarom kunnen we tevoren ook niet garanderen dat uw klachten zullen verdwijnen na de spatader behandeling.