Wegspuiten spataderen Wegspuiten spataderen Aftekenen van spataderen spataderen

Wegspuiten spataderen

 

Wanneer er bij het duplexonderzoek van de hoofdstamader geen (ernstige) lekkage van kleppen is geconstateerd, kunnen cosmetisch bezwaarlijke spataders worden weggespoten. Hetzelfde geldt wanneer er nog storende spataderen zichtbaar zijn na een operatieve behandeling. Deze behandeling is alleen geschikt voor de kleinere zichtbare spataderen.

 

Wegspuiten spataderen

   
Plakken

Van wegspuiten van spataders mag u geen (of zeer gering) effect verwachten op eventuele aanwezige klachten van de benen. Bij het wegspuiten van spataders wordt een vloeistof (ethoxysclerol®) met een heel dun naaldje in de ader gespoten. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de vaatwanden van de ader aan elkaar plakken. Dit kan alleen wanneer de ader na het inspuiten goed wordt dichtgedrukt. Daarom moet u na deze behandeling een steunkous dragen voor enkele (2-4) weken. Hoe dikker de ader hoe langer u met een steunkous moet lopen. Deze moet dag en nacht gedragen worden. Vaak zijn meerdere prikjes per behandeling nodig.


Complicaties van wegspuiten

Er kan enige bruine verkleuring optreedt in het traject van de weggespoten ader. Deze verkleuring verdwijnt slechts heel langzaam of niet. Er kan een oppervlakkige aderontsteking optreden na het inspuiten. U merkt dit doordat er een pijnlijke rode en warme streng in het verloop van de behandelde ader ontstaat. Ook kan er per ongeluk enige injectievloeistof naast de ader gespoten worden. Dit leidt dan tot een pijnlijke rode plek welke na enkele weken weer wegtrekt. Tenslotte zie je bij uitzondering op de plaats waar geprikt is een gebiedje met hele fijne adertjes ontstaan. Dit fenomeen wordt ‘matting’ genoemd. Ontstekingsremmende medicatie (Naproxen®, Ibuprofen®, Voltaren® etc.) kan de klachten verlichten. Heel zelden kan er een overgevoeligheidsreactie optreden op het ingespoten middel.