Na de behandeling
Direct na de spataderoperatie krijgt u steunkous aan om de vorming van bloeduitstortingen zoveel mogelijk te beperken. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen kunnen er toch enkele blauwe plekken ontstaan. Deze verdwijnen in vier tot zes weken volledig.
Wordt ik nog poliklinisch gecontroleerd?
Dit is vaak niet nodig . Alleen als de kans groot is dat nog een aanvullende behandeling nodig is wordt een poliklinische afspraak gemaakt. Dit gebeurt meestal binnen zes weken.
Uiteraard zijn wij altijd poliklinisch bereikbaar op het flebologisch centrum voor eventuele vragen of problemen na de behandeling. Indien er complicaties optreden willen wij u graag terugzien op het flebologisch centrum
Hoelang moet ik een steunkous dragen?
De steunkous dient drie dagen en drie nachten gedragen te worden en mag daarna af. Afhankelijk van blauwe plekken eventueel langer.
Bij spuiten worden de kousen tussen de twee en zes weken gedragen. Dit is afhankelijk van de grote van de aderen.
Hoe kom ik aan een steunkous?
Na uw bezoek aan het flebologisch centrum krijgt u een steunkous recept mee. Deze is af te halen bij de Poli Apotheek in de hal van het ziekenhuis. De kous moet u meenemen op de dag van behandeling
Zijn er speciale leefregels na de spataderen behandeling?
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat u zoveel mogelijk in beweging blijft. Met name lopen is goed. Voorkom lang staan en/of zitten met de benen over elkaar. Vermijd lang onder een hete douche staan.
Wanneer kan ik weer werken of sporten?
Wanneer kan ik weer werken of sporten?
In principe kunt u de dag na de behandeling weer werken. Sporten kan weer na twee weken.
Zijn er bijwerkingen van de spataderen behandeling?
Ondanks de grootste zorgvuldigheid van het behandelend team kunnen er onbedoeld complicaties optreden. Bij de verschillende behandelingsvormen zijn deze al genoemd.
Hieronder nog een korte samenvatting:
De napijn bij de VNUS® Closure Fast behandeling is over het algemeen mild en goed verdraagbaar door het gebruik van pijnstillers (zie hieronder bij ontstekingsremmers).
Na het wegspuiten kunt u een bruine huidverkleuring krijgen op de plaats waar de spatader zat. Deze verkleuring kan weer verdwijnen, maar dat duurt vaak enkele maanden. Ook kan er ter plaatse van de inspuiting een lokale ontstekingsreactie ontstaan (roodheid en gevoeligheid). Dit is eigenlijk normaal, maar kan –als u er flink last van heeft- behandeld worden met een ontstekingsremmend middel (Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen etc) of met Callendula®-creme.
Kunnen spataderen terugkomen?
Ja, spataderen kunnen terug komen. Soms blijven ze jaren weg, soms komen ze snel weer terug op andere plaatsen. De eventueel teruggekomen spataderen kunnen dan weer behandeld worden. De kans is groot dat de behandeling voor de teruggekomen spataderen (vaak muller flebectomie of scleroseren) voor eigen rekening is.