spataderen

VNUS® Closure behandeling spataderen

Behandeling spataderen met behulp van een laser

 

Bij deze behandeling wordt een catheter in de lekkende spatader geschoven.

Vervolgens wordt deze catheter warm gemaakt door een magnetronapparaat. Door de warmte smelt het vat dicht. Deze behandeling is vergelijkbaar met de laser behandeling. Hierbij wordt warmte door laserenergie opgewekt.

De behandeling vindt plaats op onze poliklinische operatieafdeling en gebeurt onder plaatselijke verdoving. U hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

 


 

Voor de behandeling

Op de dag van de behandeling dient u ruime schoenen en kleding te dragen i.v.m. met de steunkous die u aan krijgt na de behandeling.
Wij adviseren u om uw lies en zo nodig uw been aan de te behandelen zijde te scheren. Wilt u alstublieft geen dagcrème of zalf op de benen gebruiken op de dag van de behandeling. Autorijden kan na de behandeling lastig zijn. Neem bij voorkeur iemand mee, die u naar huis kan brengen.

 


 

Melden

In verband met de behandeling meldt u zich bij de poliklinische operatieafdeling (begane grond gang C, 0.66) Als u moeite heeft met stil liggen, geeft u dit dan alstublieft aan. We zullen dan samen met u zoeken naar een zo prettig mogelijke houding.


 

Onderzoek voor de behandeling

Voor dat de behandeling plaats vindt, worden uw spataderen opnieuw met het Duplex apparaat beoordeeld. Het is altijd mogelijk dat in de tussenliggende periode veranderingen zijn opgetreden, waardoor de VNUS® behandeling toch minder geschikt of zelfs onmogelijk blijkt. Mocht dit het geval zijn, dan zullen de mogelijkheden van een alternatieve behandeling me t u besproken worden.

 

De VNUS® Closure Fast behandeling

De plaats waar de katheter wordt in gebracht wordt van te voren met een stift op uw been aangetekend. Dit gebeurt terwijl u op de behandeltafel zit. Er wordt kortdurend een stuwband om uw bovenbeen gedaan om het afbeelden en aanprikken van de ader te vergemakkelijken. Daarna kunt u op de behandeltafel gaan liggen. De behandeling gebeurt steriel. Dit betekent dat uw been bedekt wordt met steriele doeken.  De hele behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
 

Na de verdoving wordt de te behandelen ader voorzichtig aangeprikt en wordt een katheter naar binnen geschoven. Soms kunt u het opschuiven van de katheter voelen. Hierna wordt het gehele te behandelen vaattraject met enkele prikken omspoten met koude verdovingsvloeistof. Hierdoor is het dichtsmelten pijnloos en worden de omliggende structuren beschermt tegen de warmte. Vervolgens wordt de desbetreffende ader dichtgesmolten. Dit duurt slechts enkele minuten.


Na de laserbehandeling

Na de behandeling

Direct na de behandeling moet u 15 minuten lopen! Na de behandeling krijgt u een kous aan. Deze kous moet u minstens drie dagen en drie nachten aanhouden. Daarna   \ mag de kous af, tenzij u het plezierig vindt om hem nog te blijven dragen. Het is mogelijk dat u een blauwe plek krijgt rond de aanprikplaats en het verdoofde traject. Door veel te bewegen zal de dichtgesmolten ader minder gaan trekken. Pas na een  vw

 week zult u misschien wat gaan voelen en behoefte hebben aan een pijnstiller. Dit kan twee weken duren. Als de pijn in het been, ondanks de pijnstillers, aanhoudt of als u last heeft van roodheid of zwelling, dient u contact op te nemen met het flebologisch centrum.

   

Slagingspercentage

De kans op een blijvend succesvolle behandeling en resultaat bij deze behandelmethode is zeer groot, namelijk 85 tot 90%.