l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Wat is een ganglion?

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een ganglion?

      Een ganglion is een veel voorkomende, goedaardige uitstulping (cyste) aan de hand en pols, gevuld met geleiachtig vocht. De meest gebruikelijke plaats van een ganglion is bovenop de pols. Soms bevindt een ganglion zich aan de palmzijde van de pols, bij het eindgewricht van een vinger (dan ook wel slijmcyste genoemd) of aan de basis van een vinger (zie Afbeelding 1).

       

      Een ganglion gaat meestal uit van een naburig gewricht of peesschede. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion. Het ganglion kan vooral in het begin pijnlijk zijn en ook wanneer de hand veel of vaak belast wordt. Een ganglion verandert vaak spontaan van grootte en kan ook weer vanzelf volledig verdwijnen.

      Diagnose

      De plastisch chirurg kan de diagnose stellen door het ganglion zelf te onderzoeken en de plaats waar het ganglion is ontstaan. In sommige gevallen laat hij een echo, röntgenfoto of botscan maken om uit te sluiten dat aandoeningen van het onderliggende gewricht de oorzaak zijn van de symptomen.
       

      Behandelingsmogelijkheden

      Allereerst kan er besloten worden om rustig af te wachten, aangezien in een groot aantal gevallen het ganglion spontaan verdwijnt. Maar als de cyste pijnlijk is, de normale activiteit belemmert of als ontsierend wordt ervaren, kan een behandeling nodig zijn. De behandeling kan bestaan uit het leegzuigen van de cyste of het inspuiten van het ganglion met bepaalde medicamenten. Soms wordt er een spalkje aangebracht om de pols en hand rust te geven. Als deze niet-chirurgische behandelingen geen succes hebben, kan operatieve verwijdering van het ganglion nodig zijn.
       

      De operatie

      De ingreep wordt meestal uitgevoerd in dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving (verdoving rondom het ganglion), regionale verdoving (alleen de arm wordt verdoofd) of algehele verdoving (narcose). Het doel van de operatie is om de cyste in zijn geheel te verwijderen waarbij ook de oorsprong van het ganglion wordt weggehaald.

      Dit kan betekenen dat een gedeelte van het gewrichtskapsel of de peesschede waar het ganglion van uitgaat, ook verwijderd moet worden. Soms zal de plastisch chirurg na de operatie een spalk aanbevelen.

      Na de operatie

      Het herstel na een dergelijke ingreep is afhankelijk van de plaats van het ganglion, maar over het algemeen vlot. Na de operatie zult u gedurende een week een drukverband moeten dragen. De ene patiënt houdt wat langer last van pijn en zwelling in het operatiegebied dan de andere. Maar wanneer deze klachten verdwenen zijn, kunt u weer volledig uw normale dagelijkse activiteiten oppakken. Uw plastisch chirurg zal dit met u bespreken.
       

      Complicaties

      Er bestaat altijd een kans op complicaties in de zin van een nabloeding of infectie, maar deze is klein. Het specifieke risico van de ganglion-operatie is het ontstaan van letsel van kleine zenuwtakjes, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond gestoord kan raken. Hoewel een operatie de beste kans op verwijdering van het ganglion biedt, kan een ganglion altijd terugkeren.
       

      Meer informatie?

      Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777, of een bezoek brengen aan onze website www.plastisch-chirurgie.nl.

      Verantwoording tekst

      Deze folder is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de afdeling Communicatie van de Isala klinieken.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 10-5-2024