l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Stent in slokdarm of dunne darm, voedingsadviezen

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Omdat u problemen ondervindt bij de doorgang van eten en drinken door de slokdarm of dunne darm wordt er een buisje (stent) geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het eten weer gemakkelijk door de slokdarm of dunne darm gaat.

      Een buisprothese is een starre buis en mist de beweging van de slokdarm. Er is minder ruimte,  waardoor voedsel kan blijven steken. Om te voorkomen dat de buis verstopt raakt, zijn adviezen ten aanzien van voeding nodig.

       

      Algemene richtlijnen

      • Verdeel uw maaltijden over de dag.
      • Gebruik naast de hoofdmaaltijden ook tussenmaaltijden.
      • Eet rustig en kauw uw eten goed.
      • Drink bij iedere maaltijd iets, ook bij de warme maaltijd.
      • Gebruik na elke maaltijd een klein glas koolzuurhoudende drank of ananassap om de buis ‘schoon’ te spoelen.
      • Eet bij voorkeur in een rechtop zittende houding.
      • Ga niet met een volle maag naar bed.
      • Wees voorzichtig met voedingsmiddelen die kunnen blijven steken, bijv. rolletjes vleeswaren als rollade, fricandeau, rookvlees, harde korsten van bijv. brood of gebakken vis en harde stukken, bijv. stukjes appel, peer, toffee, drop.

       

      Keuze van voedingsmiddelen

      Brood

      Gebruik geen witbrood, grof volkorenbrood, roggebrood, zuurdesembrood, brood met pitten en zaden, ontbijtkoek, knäckebröd.

      U kunt alle andere broodsoorten gebruiken, eventueel zonder korst.

       

      Margarine

      Besmeer het brood royaal met (dieet-) margarine of roomboter.

       

      Broodbeleg

      Gebruik beleg dat smeuïg is en gemakkelijk smeert zoals: smeerkaas, smeerworst, gladde paté, leverpastei, roerei, sandwichspread, jam, alle soorten stroop of honing. Producten met chocolade zoals hagelslag en pasta geven vaak meer slijm.

      Gebruik geen pindakaas.

       

      Pap

      Alle soorten pap zijn toegestaan. Melk, vla en pap kunnen slijmvorming veroorzaken. Dit kunt u tegengaan door na het gebruik hiervan een paar slokjes thee ofvruchtensap te nemen. Zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark geven minder slijm.

       

      Fruit

      Alle soorten zacht fruit zijn toegestaan zoals: aardbeien, kiwi, perzik, meloen. Gebruik geen hard fruit en verse ananas. Van citrus fruit kunt u beter alleen het gezeefde sap gebruiken.

      Een goede vervanging voor fruit zijn rozenbottelsiroop en potjes babyfruit.

       

      Dranken

      Drink ruim bij de maaltijden en tussendoor. Toegestaan zijn: thee, koffie, water, melk, karnemelk, (gezeefd)vruchtensap, tomatensap, groentesap, limonade, frisdrank (ook met koolzuur), mineraalwater, bouillon.

      Als u alcohol wilt gebruiken, overleg dat dan eerst met uw behandelend arts.

       

      Diversen

      Zoet: alle soorten zijn toegestaan. Chocolade, met uitzondering van Bros-chocolade, geeft vaak extra slijm. Dit kan een probleem zijn. Sommige koek en gebak zijn taai of blijven hard, zoals taaitaai en kletskoppen. Gebruik deze soorten niet.

       

      Soep

      Alle soorten soep zijn toegestaan, zorg ervoor dat de vulling goed fijn en gaar is.

       

      Vlees, vis en gevogelte

      Vlees en gevogelte goed fijn snijden.

      Verwijder bij vis zorgvuldig alle graatjes en bij kip en karbonade de botjes.

      Gebruik ei zachtgekookt of als roerei.

       

      Jus

      Maak ruim gebruik van jus of sausjes.

       

      Groente

      Alle soorten groenten zijn toegestaan, met uitzondering van de vezelige soorten zoals: asperges, bleekselderij, andijvie, postelein, doperwten, mais, peulvruchten (bruinebonen, wittebonen, kapucijners), zuurkool, taugé en champignons. Kook de groenten goed gaar en snijd de groenten goed fijn.

      Gebruik geen rauwkost.

       

      Aardappelen

      Kook de aardappelen goed gaar of gebruik ze als puree. Rijst en pasta zijn ook toegestaan. Zorg dat het gaar is en serveer het met een saus.

       

      Nagerecht

      Alle soorten gladde pap, vla, pudding, yoghurt, kwark en ijs zijn toegestaan.

       

      Voedingsmiddelen die de stent kunnen verstoppen

      Sommige voedingsmiddelen geven meer risico op verstopping van de stent. U hoeft deze voedingsmiddelen niet te vermijden, maar het is belangrijk dat u goed kauwt en dus geen grote stukken doorslikt. Voedingsmiddelen waar u vooral op moet letten zijn:

      • Citrusfruit, zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel.

      • Vezelige groenten, zoals asperge, bleekselderij, zuurkool en grove rauwkost.

      • Kleffe voedingsmiddelen, zoals (vers) witbrood, niet gare pannenkoek, ontbijtkoek, drop toffees.

      • Taai en draderig vlees, zoals runderlappen, rookvlees, rosbief en fricandeau.

      • Harde stukjes van onrijp fruit of hard fruit, rauwe groente, noten, pinda’s, zuurtjes, harde korsten en harde korrels/zaden op brood.

       

      Vragen

      Voor meer informatie of eventuele vragen aan de diëtist, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur.

      Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 10-5-2024