l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Maagontledigingsonderzoek

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Maagontledigingsonderzoek met behulp van 13C ademtest

      Het ‘kauwen’ van voedsel begint bij ons gebit en wordt in de maag voortgezet. De maag functioneert tevens als reservoir voor dit voedsel. Na een korte wachttijd van gemiddeld 10 á 15 minuten begint het eerste gedeelte van dit voedsel stapsgewijs de maag te verlaten richting dunne darm om daar verder verteerd te worden.

       

      Als het spijsverteringsproces is verstoord zien we vaak een vertraging van de ontledigingssnelheid van de maag, hetgeen klachten kan veroorzaken. We spreken dan van een gestoorde of vertraagde maagontlediging.

       

      Gestoorde maagontlediging

      Een vol gevoel, een opgeblazen maag, een snelle verzadiging bij eten, misselijkheid en opboeren, zijn kenmerken van een gestoorde maagontlediging.
      Daarnaast kan een vertraagde maagontlediging bijdragen aan het (te) makkelijk terug lopen van zure maaginhoud naar de slokdarm. Bij suikerziekte kan een vertraagde maagontledigingssnelheid regelingsproblemen van de suikerhuishouding tot gevolg hebben. Tenslotte zijn er legio mensen met een vertraagde maagontlediging, die er helemaal geen hinder van ondervinden.
       

      Onderzoek maagontlediging

      De bewegingen en de daarbij passende ontledigingssnelheid kunnen gemeten worden. Dit meten we door de patiënt een testmaaltijd te laten eten. Deze maaltijd bestaat uit twee geroosterde witte boterhammen met omelet. Aan de omelet wordt de niet radio-actieve stof 13C toegevoegd. Deze stof wordt in het lichaam omgezet naar gemerkt koolzuur. Dit koolzuur wordt via de darm opgenomen en komt uiteindelijk in de uitademingslucht terecht en kan gemeten worden.

       

      Voorbereiding onderzoek

      Nuchter
      Om u voor te bereiden op het onderzoek bent u nuchter voorafgaand aan het onderzoek. Dit betekent dat u vanaf 22.00 uur op de avond voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken.
       

      Medicijnen
      Tot een uur voor het onderzoek mag u de medicijnen, die u thuis gebruikt, gewoon innemen met een slokje water. Het onderzoek vindt plaats op de scopieafdeling en wordt uitgevoerd door een van de medewerkers aldaar.

       

      Mensen met suikerziekte die daarvoor tabletten gebruiken, wordt gevraagd deze een half uur vóór de maaltijd in te nemen. Bij insulinegebruik vragen wij u tijdig naar het ziekenhuis te komen om dan even vóór de testmaaltijd uw gebruikelijke insulinedosis te kunnen spuiten.

       

      Dieet

      Indien u bekend bent met een voedselallergie of intolerantie, neemt u dan contact op met de planning van de endoscopieafdeling.

       

      Contact

      U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers:
      Planning Endoscopie 0341-463538 (vragen over de planning en voorbereiding, maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur)
      Poli MDL 0341-463899 -keuze 2 (medisch inhoudelijke vragen, maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur)

       

      (Praktische) uitvoering onderzoek

      Na het opblazen van een testzakje (om ademlucht te verzamelen) krijgt u een testmaaltijd te eten bestaande uit twee geroosterde witte boterhammen met een omelet, waarin de merkstof verwerkt is.

       

      Direct hierna mag u nog een glas water drinken. Daarna mag u gedurende vier uur niets meer eten of drinken of roken. In deze 4 uur worden regelmatig ademmonsters verzameld met testzakjes, om de merkstof te meten. Dit gebeurt na 10, 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120, 150, 180, 210 en 240 minuten.

      Het onderzoek duurt relatief lang, maar is niet vervelend en absoluut veilig.

       

      Via de arts, die het onderzoek heeft aangevraagd, zult u de uitslag vernemen.
       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 10-5-2024