l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Longverpleegkundige

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Astma en COPD worden vaak in één adem genoemd. In veel opzichten lijken deze ziekten op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Bij astma vormen aanvallen van kortademigheid de belangrijkste klacht. Bij COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) gaat het vooral om kortademigheid bij inspanning en hoesten met slijm opgeven. Mensen met ernstig COPD zijn vaak ook in rust al kortademig. Astma en COPD zijn complexe ziekten, die niet te genezen zijn. Wel kan een goede behandeling, afgestemd op uw persoonlijke situatie, de klachten verminderen. Heeft u vragen over astma of COPD? Vraagt u zich af of al die medicijnen echt wel nodig zijn? Of u wel goed inhaleert? Welke volgorde u aan moet houden? Kun je een benauwdheidsaanval aan zien komen? Wat moet je dan doen? Op het spreekuur bij de longverpleegkundige kunt u terecht met alle vragen of problemen, die te maken hebben met uw ziek zijn. De longverpleegkundige geeft u uitleg en neemt de tijd om het gebruik van de medicijnen te controleren en met u te oefenen hoe u de medicijnen op de juiste wijze gebruikt.

       

      Begeleiding en steun

      Als u moeite krijgt met ademhalen, verandert er nogal wat in uw leven. En die verandering is vaak blijvend. Prikkels vermijden en medicijnen innemen, iedere dag weer, de rest van uw leven? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe gaat u er thuis, op uw werk of op school mee om? Wie kan u helpen als u wilt stoppen met roken? Juist met dit soort vragen kunt u bij de longverpleegkundige terecht.

       

      Advies bij saneren

      Is iemand in uw gezin allergisch voor huisstofmijt? Aanpassingen in huis kunnen de astmaklachten verminderen. Maar dit saneren is ingrijpend. Het kan veel moeite en geld kosten. Moet de kat nu wel of niet weg? Hoe raakt u vocht in huis kwijt? Een deskundige kan aangeven welke maatregelen in uw situatie het meeste effect zullen hebben. De longverpleegkundige kan u hierin adviseren en u eventueel doorverwijzen naar een deskundige van de thuiszorg.

       

      Gediplomeerd en deskundig

      Een longverpleegkundige is een gediplomeerd verpleegkundige die zich na de opleiding tot verpleegkundige heeft gespecialiseerd in longziekten. Door middel van bijscholing en literatuurstudie blijft de longverpleegkundige op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. De longarts kan u doorverwijzen naar de longverpleegkundige. Vraag er naar bij uw longarts. Wanneer de longarts u doorverwijst naar de longverpleegkundige dan is die verwijzing een belangrijk onderdeel van de behandeling. De longverpleegkundige kan u helpen met het omgaan met uw ziekte door het geven van:

      • Advies, uitleg en instructie over astma, COPD, de behandeling en het omgaan met de ziekte in uw dagelijks functioneren.
      • Informatie en instructie met betrekking tot het innemen van uw longmedicijnen en oefenen met het gebruik ervan.
      • Begeleiding en steun bij veranderingen waar u het moeilijk mee heeft.
      • Advies bij saneren van uw woning.
      • Folders, brochures, adressen van patiëntenverenigingen en informatie over andere activiteiten.
      • Persoonlijke begeleiding bij stoppen met roken (alleen in Harderwijk).

       

      Uw voorbereiding

      • Voor een afspraak bij de longverpleegkundige kunt u thuis de inhalatiemedicatie gewoon doorgebruiken (tenzij u binnen 6-24 uur een longfunctie onderzoek heeft waarvoor u de medicatie moet stoppen, zie hiervoor de folder 'longfunctie onderzoek medicatie stoppen').
      • Het is belangrijk dat u uw eigen inhalatiemedicijnen meeneemt naar de afspraak. De longverpleegkundige zal u de werking en het gebruik ervan uitleggen. 
      • Het is aan te raden om de vragen die u wilt stellen vooraf op papier te zetten.

       

      Duur consult en vervolgafspraak

      Een afspraak op het spreekuur van de longverpleegkundige duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Het vindt plaats op de polikliniek longgeneeskunde.
      Indien een vervolgafspraak nodig is, zal de longverpleegkundige dit met u overleggen.

       

      Een (bel)afspraak maken

      De longarts verwijst u door naar de longverpleegkundige. De assistente van de polikliniek zal een afspraak maken voor het spreekuur. Dit zal meestal op een andere dag zijn. Mocht u een telefonisch consult met de longverpleegkundige willen dan kunt u dat via de assistente in laten plannen. Voor alle telefonische consulten geldt dat het ingeplande tijdstip slechts een indicatie is, het betekent alleen dat de longverpleegkundige u op die dag op zal bellen.

       

      MijnStJansdal

      Indien u MijnStJansdal gebruikt kunt u te allen tijde een vraag naar de longpoli sturen, de assistente beoordeeld dan aan wie uw vraag voorgelegd wordt en wie er (binnen drie werkdagen) op zal reageren. Deze terugkoppeling kan via MijnStJansdal gebeuren of telefonisch; door de longarts, longverpleegkundige of assistente.

       

      Verhinderd

      Mocht u onverhoopt uw afspraak niet na kunnen komen, dan is het belangrijk om deze minimaal 24 uur voor de geplande tijd te annuleren en te verplaatsen naar een ander tijdstip via het telefoonnummer van de polikliniek longgeneeskunde. Het ziekenhuis brengt u het verzuim in rekening wanner u zich niet tijdig afmeldt.

       

      Overleg met de specialist

      De longverpleegkundige heeft regelmatig overleg met de longartsen. In dit overleg kan besloten worden dat u andere medicijnen nodig hebt of dat een extra consult bij de longarts nodig is.

       

      Spreekuur

      Er zijn vier longverpleegkundigen:

      • Marja van de Brake

      • Hotze Brouwer

      • Nicole Kinket

      • Anja Wignand

      • Maaike de Vries

      Zij rouleren qua rooster en draaien spreekuur op locatie Lelystad en Harderwijk. Op uw afspraakbevestiging en/of in MijnStJansdal kunt u zien met welke longverpleegkundige en op welke locatie u de afspraak heeft.

       

      Telefoonnummer polikliniek longgeneeskunde: (0341)-463743

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 10-5-2024