Wat zijn spataderen?

SpataderenHieronder wordt uitgelegd wat spataderen zijn, welke klachten ze kunnen geven en hoe ze behandeld kunnen worden.


Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn niet meer dan uitgezette, vaak kronkelig verlopende aders die zo dicht onder de huid verlopen dat je ze duidelijk kunt zien. Ze ontstaan meestal het eerst aan de onderbenen.
 

Waardoor ontstaan spataderen?

Het bloedvatstelsel bestaat uit twee systemen. De slagaders, die het zuurstofrijke bloed naar de weefsels en organen transporteren en de aders, die het zuurstofarme bloed weer terug transporteren naar het hart. In aders zitten klepjes die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt als het tegen de zwaartekracht in richting het hart omhoog wordt getransporteerd.
 

Normale ader - spataderWie krijgt spataderen?

De klepjes kunnen om diverse redenen defect raken. Vaak ontstaan spataderen in de zwangerschap. Waarschijnlijk onder invloed van de hormonen verslapt het steunweefsel van de klepjes waardoor ze gaan lekken. De onderliggende klepjes krijgen nu meer druk en gaan ook stuk. Zo verplaatst het probleem zich van boven naar onderen.

Er is een familiaire aanleg voor het krijgen van spataderen. Ook een doorgemaakte trombose kan oorzaak zijn van spataderen. Overgewicht en roken schijnen nog een rol te spelen en verder veel en lang moeten staan (beroep). Spataderen ontstaan veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.